niedziela, 16 listopada 2014

Domowe krówki

Już nie raz przekonałam się że to co zrobię w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim ze sprawdzonych składników. Domowe cukierki u mnie jeszcze nie gościły, ale dzisiejszych krówek mam całą puszkę! Będą idealne do podjadania. Zapraszam! I jednocześnie tym wpisem kończę cały tydzień wyzwań. Udało się! Dziękuję dziewczyny! 


Składniki :
* 360ml śmietanki 30%
* 3/4 szklanki cukru
* laska wanilii
* 100g masła 82%

Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do rozpuszczenia składników i zagotowania. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż nasza masa krówkowa zgęstnieje. Przelewamy do pojemniczka, studzimy i wkładamy do lodówki. Kroimy na kosteczki.

45 komentarzy:

  1. Zaraz będę jutro robić! Uwielbiam krówki!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłaś mnie tym przepisem, pyszne cukierki! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe krówki - wiadomo, że będę lepsze od sklepowych :D Wyszły Tobie idealnie :) Skusiłabym się na jedną :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super, zrobię dla moich córek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm zastanawiam się tylko do jakiego pojemniczka można tą masę przelać, proszę o podpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oddzielilo mi sie cos na koniec co z tym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć, u mnie nic takiego się nie stało niestety

      Usuń
    2. pewnie ciut za duzo masła.. zlac i po kłopocie- bedą tym lepsze:)

      Usuń
  7. Oddzielilo sie po zbrazowieniu cos jakby maslo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie się nic nie oddzieliło, może miałaś inne masło niż 82%?

      Usuń
  8. Uwielbiam krówki to jest mój słodyczowy nałóg :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy można zamiast do keksówki przelać masę do takich silikonowych pojemników na kostki lodu?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mhhm, krówki wyglądają pysznie! Chyba pokusze się o zrobienie podobnych na prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jest taka odmierzona (360ml) 30-tka?

    OdpowiedzUsuń
  12. A SA kruche czy ciągnące się w środku?

    OdpowiedzUsuń
  13. Kruchość krówki nie zależy od przepisu. Krówka ulega "zcukrzeniu" zatem im starsza krówka tym bardziej krucha i mniej ciągnąca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje leżały ponad tydzień w lodówce i są cały czas ciągnące :)

      Usuń
  14. Po jakim czasie masa gęstnieje przy gotowaniu? Bo chyba wczoraj za krótko gotowałam... Dzisiaj zaglądam do lodówki, żeby pokroić krówki a tu niespodzianka - jak było płynne tak jest nadal, jedynie wierzch trochę stwardniał. Cóż zagotuję to jeszcze raz, tylko jak długo? Nie bardzo wiem jakiej konsystencji oczekiwać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swoją masę gotowałam na bardzo małym ogniu około 15 minut

      Usuń
    2. A jakiej konsystencji oczekiwać? Budyniowej?

      Usuń
    3. bardzo gęsty karmel, można powiedzieć że budyń

      Usuń
  15. Mniam ! Jutro zrobię te cudeńka :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A co zrobuc zeby byly kruche nie ciagutki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruchość krówki nie zależy od przepisu. Krówka ulega "zcukrzeniu" zatem im starsza krówka tym bardziej krucha i mniej ciągnąca

      Usuń
  17. Najłatwiej zrobić kruche krówki zimą. Kiedy można je włożyć na ciepłym kaloryferze ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kupiłam w Luksemburgu z supermarkecie ,,Kaktus'' krówki z imbirem. Po prostu pycha i teraz dodaję świeżego imbiru albo sproszkowanego. Są slodkie a zarazem rozgrzewające. Naprawdę polecam. Pozdrawiam,Kamelia

    OdpowiedzUsuń
  19. laska wanilii się rozpuszcza, czy ją się ściera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przetnij ją na pół i wyciągnij wszystkie ziarenka

      Usuń
  20. Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.

    OdpowiedzUsuń