niedziela, 12 października 2014

Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek

Mamy dziesiąte Wyzwanie Blogerek i nie ostatnie - to wiem! Tym razem temat wymyślony przez Magdę czyli piwko. U mnie piwa się dużo nie leje, ja za nim nie przepadam, a jak już to z sokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na mięso i na piwo miodowe. Spróbujcie!


Składniki :
* szynka - około kg
* 2 czerwone cebule
* pół czerwonej papryki
* 3 ząbki czosnku
* 330ml piwa miodowego
* przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz


Przygotowanie :
Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna do obiadu czy na kanapki. 

Oczywiście w Wyzwaniu brały udział najlepsze babeczki jakie znam czyli : Justyna, Gosia, Magda, Ewa oraz Sabina i Dorota. Dziękuję Wam i do zobaczenia w listopadzie! 

14 komentarzy: