wtorek, 14 października 2014

Drożdżówka z jabłkami według mojej mamy

Każde ciasto, które robi moja mama jest najlepsze i nawet nie ma co wymyślać, że jest inaczej. Drożdżówka to poezja smaku. Dzisiaj propozycja jesienna czyli z jabłkami i cynamonem. Smacznego! 


Składniki :
* 400 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła
* 2 jajka
* pół kostki drożdży
* 175 ml ciepłego mleka
* 4 jabłka
* łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie : 
Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachę, ułożyć pokrojone jabłka, posypać cynamonem. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Jabłko z cynamonem 2014

10 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie, przepis bardzo na miejscu o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie ciasto drożdżowe z czym by go nie zrobił to jest najlepsze na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny kawałeczek ciacha porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piekny kubek!
    Wiadomo, że każde ciasto u mamy jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń