piątek, 12 września 2014

Półkruche serduszka z dżemem

Mamy piątek i wolny weekend. U mnie niestety nie, ale jak pracę ma się dobrą to nie jest to takie straszne! Dla Was zostawiam ciasteczka, a sama jutro po pracy uciekam na Jarmark Michała.


Składniki :
* kostka drożdży 
* kostka masła - 200g
* 700 g mąki pszennej tortowej
* 3 łyżki zimnej wody
* 3 łyżki cukru trzcinowego
* dżem do przełożenia ciasteczek
* roztrzepane żółtko jajka
* cukier do posypania

Przygotowanie :
Drożdże rozpuścić w wodzie i cukrze, odstawić do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką, dodać drożdże i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Cienko rozwałkować, podsypując blat mąką. Z ciasta wykroić serduszka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować dżemem, przykryć drugim serduszkiem. Ciasteczka delikatnie posmarować roztrzepanym żółtkiem jajka, posypać cukrem trzcinowym. Piec 15 minut, wystudzić na kratce.
 


12 komentarzy:

  1. Łał! robią wrażenie... zmykam do kuchni by odwiedzić lodówkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie drożdżoweLove :) Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama pychotka ! W sam raz na dodatek do niedzielnej kawy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wyglądają, mogę się poczęstować? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo kusząco :) muszę je koniecznie zrobić w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń