piątek, 8 sierpnia 2014

Makaron z sosem mięsno-warzywnym

Makarony Międzybrodzkie dostałam już jakiś czas temu do przetestowania w mojej kuchni. Ja na biały sobie nie pozwalam, ale danie przygotowałam dla narzeczonego i skoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe.


Składniki :
* porcja makaronu 
* 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka
* mała cebula
* ząbek czosnku
* papryka czerwona 
* biała papryka
* 2 pomidory
* mała cukinia
* łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżka oliwy z oliwek
* garść świeżej bazylii 
* sól, pieprz

Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron a na nim sos. Posypać bazylią. Podawać na ciepło.

6 komentarzy: