czwartek, 14 sierpnia 2014

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Nie wiem jak Wy, ale ja jadłam kwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale wersję nadziewaną przygotuję na pewno. Niestety danie to nie jest lekkie i małokaloryczne, dlatego zjadłam tylko dwa placuszki. Spróbujcie!

Składniki :

* kilka kwiatów cukinii 
* 2 szklanki mąki pszennej
* pół szklanki mleka
* pół szklanki wody mineralnej gazowanej
* szczypta soli
* olej do smażenia

Przygotowanie :
Kwiaty cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor.

10 komentarzy:

  1. A czym byś je nadziała?:>

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy ich nie jadłam i wciąż chcę spróbować, ale lato mija i mi się nie udaje. Muszę polecieć na rynek wreszcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ja mam u siebie w ogródku ich sporo :)

      Usuń
  3. A widzisz, z mojej cukinii kwiatki poobrywałam i wyrzuciłam - a mogłam zrobić pyszne danie. No nic, człowiek mądry po szkodzie - za rok może spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich kwiatów nigdy nie jadłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń