piątek, 15 sierpnia 2014

Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem

Kruche mięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku to połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. 

Składniki :
* 600g mięsa wieprzowego - np szynki
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku
* 3 marchewki
* cebula
* ząbek czosnku
* ulubione przyprawy i zioła
* łyżka mąki pszennej


Przygotowanie :
Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami.
 


14 komentarzy:

  1. pyszny gulasz :) u mnie dziś na obiad też było do ryżu coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zostało Ci jeszcze troszkę na spróbowanie?;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Daaawno nie jadłam, a przecież to takie dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taki gulasz to i ja bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli chciałabym zrobić taki gulasz jak na zdjęciu to musze użyć takich przypraw jak Ty w takich proporcjach jak Ty. No chyba że zdjęcie nie przedstawia Twojego dania...

    OdpowiedzUsuń
  6. Możesz użyć swoich ulubionych przypraw :) zdjęcie jest kiepskie więc na bank moje :)

    OdpowiedzUsuń