piątek, 15 sierpnia 2014

Gulasz wieprzowy z zielonym groszkiem

Kruche mięso z szynki wieprzowej plus dodatek zielonego groszku to połączenie smaków idealne dla mojego podniebienia. Chociaż mięsa wieprzowego staram się nie jadać, to od czasu do czasu na taki gulasz sobie pozwolę. 

Składniki :
* 600g mięsa wieprzowego - np szynki
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* pół szklanki zielonego, mrożonego groszku
* 3 marchewki
* cebula
* ząbek czosnku
* ulubione przyprawy i zioła
* łyżka mąki pszennej


Przygotowanie :
Mięso pokroić w większą kostkę. Oprószyć przyprawami, ziołami oraz mąką. Rozgrzać olej, przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać mięso, pokrojoną w plasterki bądź słupki marchewkę, podlać szklanką wody i dusić całość aż do miękkości mięsa. Wrzucić groszek, zagotować. Podawać z ziemniakami.
 


12 komentarzy: