wtorek, 22 lipca 2014

Tiropsomo czyli greckie bułeczki z serem feta

Jedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami o ich smaku.



Składniki :
* 3 szklanki mąki pszennej
* łyżeczka soli
* plaster świeżych drożdży
* 5 łyżek ciepłej wody
* łyżka cukru
* 3 łyżki oleju sezamowego
* pół szklanki ciepłego mleka
* dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek



Przygotowanie :
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko.
Odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na środku położyć ser, zlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone.


http://www.zdrowy-olej.pl/

16 komentarzy:

  1. Cudne bułeczki i chyba pokuszę się o ich przygotowanie choć bez tego oleju bo nie posiadam takiego :( , ale myślę, ze jak zastąpię go zwykłym to też wielkiej szkody bułką nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka zrób koniecznie :) są pyszne!

      Usuń
  2. Wyglądają wyśmienicie! Do wypróbowania, bo uwielbiam takie smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ mnie ciekawi ich smak:) wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie :) są rewelacyjne!

      Usuń
  4. zamawiam na śniadanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być super, lubię takie wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie i daj znać czy smakowały :)

      Usuń
  6. Wyglądają zachęcająco, chętnie przetestuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób Kasiu koniecznie i daj znać czy smakowały :)

      Usuń
  7. już po raz kolejny widzę te bułeczki na blogu, Twoje również wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń