czwartek, 3 lipca 2014

Ryba pieczona z włoską oliwą

Rybę uwielbiam i robię ostatnio coraz częściej. Ta była podana na ciepło z gotowanym brokułem. Jest pyszna, chrupiąca i rozpływa się w ustach. Musicie spróbować koniecznie.



Składniki :
* ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska
* 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
* łyżka bułki tartej
* łyżka dowolnych otrębów
* sól, pieprz do smaku
* sok z cytryny
* 2 łyżki oliwy z oliwek 
Przygotowanie :
Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ryba się zarumieni.

Dobrą, włoską oliwę znajdziecie w delikatesach mantini24.pl


4 komentarze: