czwartek, 10 lipca 2014

Polędwiczka duszona z warzywami

Pyszne, kruche mięso z dodatkiem warzyw. Idealny obiad z ziemniakami czy makaronem. Do tego mięsa podaję jeszcze sałatę ze śmietaną bądź gotowany kalafior. Pyszności!
Składniki :
* 2 polędwiczki wieprzowe - około 350g
* sól, pieprz
* łyżeczka mąki pełnoziarnistej
* cebula
* mała czerwona papryka
* pół szklanki zielonego groszku

Przygotowanie :
Polędwiczki pokroić a plastry, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na łyżce oleju obsmażyć mięso z obu stron, dodać pół szklanki wody i dusić mięso przez 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dusić całość 2-3 minuty, po czym dodać groszek. Danie podawać na ciepło.

4 komentarze:

  1. Patrząc na te danie, gdyby oczywiście poszatkować bardziej te polędwiczki - wygląda jak jakieś pyszne danie z chińskiej restauracji :D Właśnie takie duszone warzywa z groszkiem na czele... Jadłabym! Ale z makaronem sojowym :D Szkoda, że aktualna dietka (Do końca tygodnia) nie pozwala mi na wieprzowinkę. Buu... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te polędwiczki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń