środa, 16 lipca 2014

Loukoumades czyli greckie pączki

Kolejny grecki pomysł, tym razem na słodko. Te ciasteczka to coś jak nasze pączki. Idealne z karmelem i orzeszkami. Częstujcie się!


Składniki :
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/5 kostki drożdży
* 2 szklanki ciepłej wody
* łyżeczka soli
* olej do smażenia
Syrop:
* pół szklanki cukru trzcinowego
* szklanka wody
* łyżeczka cynamonu
* orzechy do posypania ciasteczek



Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać pół szklanki mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąką, wodę i sól. Wyrobić łyżką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Na patelnię wlać wodę, dodać cukier i cynamon. Gotować aż zgęstnieje. Smażyć ciasteczka na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłożyć na papier kuchenny żeby kuleczki ociekły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane ciasteczka polać syropem, posypać orzeszkami.

12 komentarzy:

  1. Dziwnie wyglądają, ciekawe jak po przekrojeniu/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miękkie w środku z chrupiącą skórką :) już nie przekroję niestety

      Usuń
  2. ale to musi mieć kalorii, ale i jakie pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ma ma :) sam cukier :) dlatego dla tych co nie na wiecznej diecie jak ja :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawe te paczki, nie jadłam dotąd takich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :)

    Zapraszam do mnie na Dietetyczną Pizzę!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy takich słodkości :-) wyglądają fajnie jak pączki z serka homogenizowanego :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, choć są bardzo kaloryczne :)

      Usuń