piątek, 18 lipca 2014

Ciasto Shrek

To już chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to polecam, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej.


Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia

* 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty kolor w 180 stopniach.
Masa budyniowa :
* 900ml soku przecierowego zielonego
* 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
* dodatkowo duże opakowanie ciastek typu delicje - około 30 sztuk
Przygotowanie :
Budyń przygotować według zaleceń producenta, tylko zamiast mleka ugotować go na soku. Będzie gęsty. Wylać masę na ostudzony biszkopt. Ułożyć delicje. Schłodzić.
Masa śmietanowa :
* 2 kremówki po 200ml
* 2 łyżeczki żelatyny
* dodatkowo : 2 galaretki agrestowe


Przygotowanie :
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę ubić, dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretki rozpuścić. Najlepiej w dwóch szklankach wrzątku, przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę.

14 komentarzy:

  1. W sumie to jeszcze nie jadłam tego ciasta, więc dobrze, że mnie z nim zostawiasz na weekend :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. idealnie orzeźwia :) to pewnie dlatego :)

      Usuń
  3. dla mnie bez delicji bo ich nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić wersję bez delicji także :)

      Usuń
  4. shrek był u mnie ostatnio ze 3 razy, ale jakoś nie udało się cyknąć fotki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie był i wyszedł szybciej jak go zrobiłam :)

      Usuń
  5. A i owszem- bardzo smaczne ciasto;) U nas znów drożdżówka- chyba najczęstsze ciasto u nas;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdżówkę też uwielbiam, choć ostatnio ciast nie jadam wcale :)

      Usuń
  6. Pycha ciasto. Robiłam je kiedyś na urodziny syna. Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. na jaką wielkość blaszki jest ten przepis ??
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń