wtorek, 3 czerwca 2014

Zupa z młodą kapustą i koperkiem

Dzisiejszy dzień zaczęłam od upieczenia dwóch drożdżówek dla znajomej. Lubię jak w domu pachnie ciastem drożdżowym. Przepis na te drożdżowe kwiatki już niedługo pojawią się na blogu. Drożdżówki wyszły, a ja zostałam z brakiem pomysłu na obiad. I tak bez pomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy!




Składniki :
* porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych
* 2 marchewki
* pietruszka
* 4 młode ziemniaki
* pół główki młodej kapusty 
* sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
* koperek 



Przygotowanie :
Mięso opłukać, dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami. Wrzucić pokrojoną marchewkę oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać całość do zupy. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Czasami dodaję jeszcze łyżkę bądź dwie śmietanki.

16 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie i domowo :-)

    Pychota!!!

    Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moja ukochana zupka wiosenna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja jedna z wielu wiosennych :) jutro zapraszam na chłodnik litewski :)

      Usuń
  3. Wczoraj zrobiłam córeczko...Normalnie...pyszota...ale ja dodałam jeszcze śmietany...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez czasami daję śmietanę :) ciekawe skąd wiesz :)

      Usuń
  4. Takiej zupy to ja nie jadłam. Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką zupą bardzo mnie zachęciłaś. Świetna, lekka wiosenna i koniecznie z koperkiem, ummm, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz przy tych upałach preferuję wszystkie chłodniki :) ale zupa z kapusty młodej musi być :)

      Usuń
  6. moja babcia robi podobną, zawsze zjadam duuużą porcję ;)

    OdpowiedzUsuń