Dzisiejszy dzień zaczęłam od upieczenia dwóch drożdżówek dla znajomej. Lubię jak w domu pachnie ciastem drożdżowym. Przepis na te drożdżowe kwiatki już niedługo pojawią się na blogu. Drożdżówki wyszły, a ja zostałam z brakiem pomysłu na obiad. I tak bez pomysłu powstała zupa z młodą kapustką i świeżym koperkiem. Do tego obowiązkowo młode ziemniaki. Kogoś zachęciłam? To zapraszam na talerz pysznej zupy!
Składniki :
* porcja rosołowa bądź kawałek żeberek wieprzowych
* 2 marchewki
* pietruszka
* 4 młode ziemniaki
* pół główki młodej kapusty
* sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
* koperek
Przygotowanie :
Mięso opłukać, dolać wody do ranka i zagotować razem z przyprawami. Wrzucić pokrojoną marchewkę oraz startą na tarce o dużych oczkach pietruszkę. Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w kostkę, dodać całość do zupy. Przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Czasami dodaję jeszcze łyżkę bądź dwie śmietanki.
Mniam, pyszności <3
OdpowiedzUsuńdziękuje :) nam też smakowała :)
UsuńWygląda tak apetycznie i domowo :-)
OdpowiedzUsuńPychota!!!
Pozdrowionka :-)
:)
UsuńTakiej jeszcze nie robiłam!!!:)
OdpowiedzUsuńto musisz zrobić koniecznie :)
UsuńTo moja ukochana zupka wiosenna :)
OdpowiedzUsuńmoja jedna z wielu wiosennych :) jutro zapraszam na chłodnik litewski :)
UsuńWczoraj zrobiłam córeczko...Normalnie...pyszota...ale ja dodałam jeszcze śmietany...:)
OdpowiedzUsuńtez czasami daję śmietanę :) ciekawe skąd wiesz :)
UsuńTakiej zupy to ja nie jadłam. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńTaką zupą bardzo mnie zachęciłaś. Świetna, lekka wiosenna i koniecznie z koperkiem, ummm, pychota :)
OdpowiedzUsuńteraz przy tych upałach preferuję wszystkie chłodniki :) ale zupa z kapusty młodej musi być :)
Usuńmoja babcia robi podobną, zawsze zjadam duuużą porcję ;)
OdpowiedzUsuńbabcie robią zawsze pyszne dania :)
Usuń