niedziela, 15 czerwca 2014

Szybki torcik z truskawkami

Szybki biszkopt, ubita kremówka i truskawki. Świetne ciasto gdy mamy mało czasu a goście już pukają do drzwi. Polecam upiec biszkopt, przekroić gdy jest jeszcze ciepły na pół i dzięki temu wystygnie nam w kilka chwil.



Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo : 2 śmietanki kremówki, cukier puder, sok pomarańczowy, truskawki, stężała galaretka truskawkowa


Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć  na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Blat biszkopta nasączyć sokiem pomarańczowym, wyłożyć połowę kremówki, dodać kilka pokrojonych truskawek oraz stężałą galaretką. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą śmietankę, dodać truskawki. Schłodzić. Ja dobrze nasączam biszkopt, dzięki temu nie muszę długo czekać na ciacho.
Milion smaków truskawek

12 komentarzy:

  1. Muszę zrobić sobie takie cudo, jak będę miała troszkę więcej czasu... Jej, do tej pory jadłam tylko naleśniki z truskawkami i koktajl truskawkowy. Coś czarno ten sezon widzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no zawsze coś tam z truskawkami w sezonie zjadłaś :) ja też już tylko koktajle pijam, albo truskawki z jogurtem jem

      Usuń
  2. pyszny:) takie słodkości są najlepsze o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm chyba zrobię na imprezkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze wykorzystanie truskawek! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki w towarzystwie biszkoptu i bitej śmietany to absolutny hit! :) nie ma sezonu, żeby choć raz nie zagościły u mnie w takiej konfiguracji :) pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń