piątek, 20 czerwca 2014

Ogórki małosolne

U mnie zrobione już po raz trzeci. Szybko znikają, ale cóż się dziwić jak są smaczne. Pierwsze robiłam tak na bardzo szybko, więc poodcinałam końcówki. W kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje!



Składniki na słoik 4 litrowy :
* 2 kg ogórków gruntowych
* pół pęczka kopru do kiszenia ogórków
* 4 ząbki czosnku
* 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą 
* 2 łyżki soli



Przygotowanie :
Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać końcówek. Włożyć do dużego słoika. Dodać koper oraz czosnek. Wodę wymieszać z solą, zalać ogórki. Po 3-4 dniach są idealne do zjedzenia.

8 komentarzy:

  1. Pycha :-) lubię takie ogóreczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi hi, ja dziś też nastawiłam ogóreczki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj mniam mniam!!! Apetycznie wyglądają i ten zapach!!!!..Kusisz matkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mama sobie nie robi ogóreczków? :)

      Usuń