niedziela, 1 czerwca 2014

Najlepszy sernik na zimno

Dzieci go uwielbiają, dorosłym posmakuje na pewno. Nic więc prostszego jak właśnie dzisiaj zabrać się za przygotowanie sernika na zimno. 

Mój dedykowany jest najlepszym dzieciom w rodzinie czyli 
Olci, Magdzie, Michałkowi, Julianowi i Hubertowi!
Pierwszy czerwca dzień radosny!
Kwitną kwiatki, słońce świeci!
W dniu tak pięknym i wspaniałym
życzę Wam sercem całym 
moc uśmiechu i radości, szczęścia, zdrowia, pomyślności!
Spełnienia marzeń życzy ciocia Marta i wujek Sławek


Składniki :
* dowolne ciastka, bądź blat biszkopta 
* pół kostki masła
* 2 małe kremówki
* 3 serki homogenizowane waniliowe 
* 20 g żelatyny
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* pół szklanki zimnej wody
* 3 żółtka
Przygotowanie :
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło i dobrze przycisnąć ciastka do brzegów tortownicy. Odstawić do lodówki na 20 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka razem z cukrami ubić nad kąpielą wodną, dodać pół śmietanki oraz żelatynę, ubijać aż do rozpuszczenia żelatyny, odstawić do wystygnięcia. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Dodać serki, wymieszać razem z ubitą kremówką. Całość przelać do tortownicy, odstawić na 2-3 godziny do lodówki by masa zastygła. Dowolnie dekorować. 



Moja  Sprawdzona Rada :
Sernik można zamrozić, wtedy mamy pyszny deser lodowy!

4 komentarze: