wtorek, 17 czerwca 2014

Lekkie gołąbki z młodej kapusty

Troszkę odchudziłam tradycyjne gołąbki, zamieniłam na lżejsze mięso karkówkę oraz biały ryż na brązowy. I podałam bez żadnych ciężkich sosów. Bardzo nam smakowały. To dobry pomysł na dietetyczny obiad. Polecam spróbować tej wersji!




Składniki :
* główka młodej kapusty
* dwa podwójne filety z kurczaka
* 2 woreczki brązowego ryżu
* cebula
* sól, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła



Przygotowanie :
Kapustę sparzyć. Mięso zmielić, dodać na pół ugotowany ryż, przyprawić. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość dobrze wymieszać. Na liściach kapusty układać po 2-3 łyżki farszu, zwijać gołąbki i ściśle układać w garnku. Całość podlać wodą. Gotować około godzinę.

14 komentarzy:

  1. jak tu pysznie, świetne są .. z wielkim apetytem bym się poczęstowała :) Uwielbiam gołąbki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można się częstować :) smacznego!

      Usuń
  2. najlepsze gołąbki są właśnie o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, teraz młoda kapusta najlepsza! ;)

      Usuń
  3. Ehh... a ja nie mam dzisiaj nic na obiad. Zostało mi musli, musli, jogurt i trochę szpinaku i jakaś śmietana. Czemu Ty tak daleko mieszkasz? Wprosiłabym się... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. na gołąbki zawsze mamm ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie i podobają mi się w takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak ja dawno nie jadłam gołabków.
    narobiłas mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, szczególnie teraz gdy młoda kapusta gotuje się bardzo szybko :)

      Usuń
  7. Córeczko te Twoje gołąbki to pachną aż w Gdyni :).Mniam...mniam...

    OdpowiedzUsuń