niedziela, 15 czerwca 2014

Kompot truskawkowy

Skoro trwa sezon na truskawki to i kompot być musi. Trochę wypiliśmy dzisiaj do obiadu, a reszta poszła w kilka litrowych słoików, by cieszyć się nim zimą.



Składniki :
* 2 kg truskawek
* woda
* cukier do smaku


Przygotowanie :
Truskawki umyć, obrać ze szypułek. Przełożyć do garnka, dodać wodę. Zagotować. Dodać cukier do smaku. Schłodzić i podawać lub ciepły przelać do wyparzonych słoików, zakręcić oraz pasteryzować przez 20 minut.
Milion smaków truskawek

4 komentarze:

  1. za kompotami to ogólnie nie przepadam, ale ten Twój....poezja koloru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) ja czasami robię do słoików na zimę :)

      Usuń
  2. Własnie sobie dziś uprzytomniłam, ze sezon truskawkowy niedługo się skończy a ja wcale nie tak wiele ich zjadłam. Kompocik pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja sporo zjadłam i trochę przetworzyłam :)

      Usuń