wtorek, 17 czerwca 2014

Biszkopt z poziomkową galaretką

Kolejny biszkopt z truskawkami. Tym razem krem był troszkę mniej kaloryczny, bo dodałam jogurt grecki, oraz zrezygnowałam już z cukru. Do tego dużo truskawek oraz pyszna galaretka poziomkowa. Było słodko i smacznie.



Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia 
* sok pomarańczowy do nasączenia biszkopta 
Krem :
* mały jogurt grecki
* 2 opakowania serka waniliowego
* 2 łyżki żelatyny  
* 2 galaretki poziomkowe
* truskawki 


Przygotowanie : 
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki wymieszać z jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku. 
U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne.

8 komentarzy:

  1. Jeśli takie ciacho serwujesz na diecie to ja też się na nią piszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jadam ciast Iwonka :) Ty to byś chciała i ciasto i zgubić kilka kg jednocześnie :)

      Usuń
  2. Biszkopt, owoce, krem i galaretka... Czy może być bardziej idealne połączenie?

    OdpowiedzUsuń