środa, 14 maja 2014

Sałatka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą

Makaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ?



Składniki :
* pół puszki czerwonej fasoli konserwowej 
* duży filet z kurczaka
* 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek
* ulubione przyprawy do kurczaka
* szklanka ugotowanego makaronu - może być razowy - ja wybrałam ten w ziarenkach jak ryż
* duża łyżka jogurtu greckiego
* sok z połowy cytryny bądź limonki




Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente, ja gotuję bez dodatku soli. Kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami - można dodać czosnek i odrobinę skórki z cytryny. Wymieszać z łyżką soku z cytryny i odłożyć na pół godziny. Upiec kurczaka, pokroić w paseczki bądź porwać w rękach. Wymieszać z makaronem, dodać odcedzoną i przelaną wodą fasolkę. Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jogurt połączony z pozostałym sokiem z cytryny. Wymieszać.

Piknik majowy

10 komentarzy:

  1. super pomysl! a jaki zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam różne wersje tej sałatki i bardzo lubię :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię :) jakie inne wersje jadłaś ?

      Usuń
  3. oj ja też uwielbiam makarony!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele dobrego można z nimi zrobić :)

      Usuń
  4. Wygląda bosko! Takie pokusy na noc :(

    Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka lekka więc można i o tej porze nawet zjeść :)

      Usuń