czwartek, 29 maja 2014

Młoda kapusta zasmażana

Sezon na młodą kapustę trwa, nie umiem przejść obok niej obojętnie. W mojej kuchni króluje bigos z młodej kapusty i gołąbki. Ale obowiązkowo do młodych ziemniaków robię kapustkę zasmażaną. Jest pyszna! Chyba nie muszę nikogo namawiać do spróbowania?


Składniki :
* główka młodej kapusty
* sól i cukier do smaku
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki pszennej

Przygotowanie :
Kapustę drobno posiekać i obgotować do miękkości. Przyprawić do smaku. Masło rozpuścić, zrumienić mąkę. Dodać do kapusty, zagotować. Można dodać świeży koperek.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapraszam na obiad w takim razie :)

      Usuń
  2. taka kapusta zawsze gości u Nas do schabowych i mielonych w sezonie :) ale sama też jest bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i u mnie dzisiaj do schabowego :) i młodych ziemniaczków :)

      Usuń
  3. Mnie nie musisz namawiać, młoda kapustka jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najpyszniejsza młoda kapustka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez tak myślę dziewczyny - trzeba korzystać póki sezon :)

      Usuń
  5. o tej porze roku najlepszy dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie :) często ostatnio gości w mojej kuchni młoda kapusta

      Usuń