sobota, 31 maja 2014

Malinowy torcik dla małej księżniczki

Zebrałam się wreszcie i tydzień po imprezie urodzinowej Oli dodaję wpis z torem, który właśnie dla Niej zrobiłam. Może ktoś się pokusi zrobić podobny na jutrzejszy Dzień Dziecka. Pyszny krem na bazie śmietanki, mascarpone oraz malin plus biszkopt z przepisu od mojej mamy. Nam smakowało!



Składniki :
Ciasto :
Składniki :
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki
* 1,5 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka ubijać na puszystą masę, dodając po trochę cukru. Ja ubijam około 5 minut. Mieszam mąkę z proszkiem i powoli ubijając, dodaję do masy jajecznej. Wylewam ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby.
Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny.
Krem :
*  2 małe śmietanki 
* opakowanie serka mascarpone 
* 500 g świeżych malin
* łyżka cukru pudru



Przygotowanie :
Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam na sztywno, gdy jest ubita, zmniejszam obroty miksera i dodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami.
Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką.

Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy Oli :



16 komentarzy: