czwartek, 8 maja 2014

Makaron Bucatini ze szpinakiem, awokado i oscypkiem

Jak już dobrze wiecie makaron w mojej kuchni być musi. Awokado od niedawna także uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam!




Składniki :
* 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo 
* pół awokado
* garść szpinaku świeżego 
* ząbek czosnku
* pół małego oscypka
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz świeżo mielony 



Przygotowanie :
Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem.






Co do samego makaronu to myślałam, że to takie same niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej. 

8 komentarzy:

  1. lubię takie dania:) ciekawe połączenie szpinaku z awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świeży szpinak jest najlepszy na świecie <3 nigdy nie probowałam w takim zestawie, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bosko to wszystko połączyłaś:) moje ukochane dodatki:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że trafiłam w Twoje smaki :)

      Usuń
  4. Ja zawsze znajdę miejsce na makaron :)

    OdpowiedzUsuń