wtorek, 27 maja 2014

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Dodawać do mielonych można prawie wszystko. Dzisiaj na obiad będzie wersja z suszonymi pomidorami i żółtym serem. Dzięki tym dodatkom, mielone są miękkie, dobrze doprawione i smaczne. Polecam spróbować!



Składniki :
* pół kg mięsa mielonego z łopatki
* mała szalotka
* kilka pieczarek
* 3 suszone pomidory odsączone z oliwy 
* łyżka startego żółtego sera
* bułka namoczona w mleku
* jajko
* sól, pieprz
* bułka tarta do panierowania 
* olej rzepakowy do smażenia 


Przygotowanie :
Szalotkę drobno posiekać, przesmażyć na łyżce oleju razem z posiekanymi pieczarkami. Dodać do mięsa razem z posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką.

12 komentarzy:

  1. O z suszońcami nie jadłam.
    Mam akurat słoiczek to spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie się właśnie skończyły :)

      Usuń
  2. Musiały być pyszne i aromatyczne!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miła odmiana od tradycyjnych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba coś czasami pozmieniać by się nie nudziło :)

      Usuń
  4. Na pewno spróbuję, możesz być pewna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyjechałabyś wreszcie i trochę poszalała u mamy w kuchni....:)Popróbowałabym Twoich smakołyków...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przyjadę z zamiarem pojedzenia tego co mama gotuje :)

      Usuń
  6. ciekawy dodatek, do klasycznych mielonych:) ja tez uwielbiam tak experymentować:)

    OdpowiedzUsuń