czwartek, 15 maja 2014

Kompot rabarbarowy z jabłkiem

Zrobiłam go już jakiś czas temu i teraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami. Na pewno zobaczycie i ciasto i kompot na blogu. Zaczynam jednak od tego z dodatkiem pysznych jabłek. I za dużo cukru nie dodawałam bo chciałam czuć kwaśny rabarbar.


Składniki :
* 5-6 kawałków rabarbaru 
* 3 jabłka
* 3 litry wody
* pół szklanki brązowego cukru


Przygotowanie :
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pokroić w ósemki. Zalać wodą i gotować do miękkości jabłek. Dodać cukier, wymieszać. Na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie.

Rabarbalove

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbarowe przetwory, czy to kompoty czy ciasta czy inne specjały, on ma taki wiosenny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm.:) Tydzień temu robiłam rabarbarowy, a wczoraj porzeczkowo-jabłkowo-winogronowy:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię do LBL http://nadpaleniskiem.blogspot.com/2014/05/liebster-blog-award.html :) zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) i z truskawką i z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my lubimy z samymi truskawkami :)

      Usuń