środa, 7 maja 2014

Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą

Po raz kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam! 



Składniki :
* około kg karkówki bez kości
* pół główki czosnku
* cebula
* ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek



Przygotowanie :
Mięso dobrze natrzeć przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić najlepiej na noc do lodówki. Mięso obłożyć cebula, całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na godzinę w 180 stopniach.

12 komentarzy:

  1. Ale smakowite mięsko, muszę takie upiec, bo karkóweczkę kocham :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jutro piekę boczek :) takiego mięsożercę mam w domu :)

      Usuń
    2. No więc upiekłam, wyszła idealna, smakowita, dzięki Marto za inspirację :))

      Usuń
    3. cieszę się :) i ja upiekłam kolejną wędlinę do chleba :) boczek tym razem! :)

      Usuń
  2. Jejciu jak ja uwielbiam taka domową wędline.

    OdpowiedzUsuń
  3. widać, że kawał pysznego mięcha:D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety ale sklepowe wędliny poszły w odstawkę i trzeba piec swoje :)

      Usuń