wtorek, 6 maja 2014

Jogurtowy i meksykański dip do nachos-ów

Chyba nie ma nikogo kto by nie uwielbiał chipsów bądź nachos-ów? Fajnie jest pochrupać coś przed TV, szczególnie gdy pogoda za oknem nieciekawa. U mnie dzisiaj propozycja na dwa dobre sosy. Idealnie pasują do nachos-ów. Warto też przygotować chipsy samemu, przepis na nie na pewno pojawi się na blogu.


Dip jogurtowy :
* pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
* ząbek czosnku
* sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie :
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły.
Dip meksykański :
* pół szklanki pomidorów z puszki
* pół szalotki
* 4 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz 
* ewentualnie ostra papryka
Przygotowanie :
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, przetrzeć przez sito. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić do połączenia wszystkich składników. 

12 komentarzy:

  1. niezdrowe te wszystkie chipsy, ale jak ich nie lubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na jakiś czas można zgrzeszyć :)

      Usuń
  2. Echh jak to pysznie wygląda :D A ja na diecie, aż mi się smutno robi, jak tak patrzę na te zdjęcia... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie samą dietą człowiek żyje ;)

      Usuń
  3. dipy imprezowe :) uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pojadłabym sobie, tylko potem wątroba mi choruje ;)))
    Marto, czy masz może ten przepis na placuszki z kwiatem bzu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam przepis z babciowego zeszytu :) i podeślę na pewno :)

      Usuń
    2. Super! Dzięki Marto :) A może zrobisz osobny wpis z tymi plackami?

      Usuń
    3. no żebym miała kwiaty bzu to chętnie :) ale poszukam Kasiu :)

      Usuń