sobota, 17 maja 2014

Blue Velvet Cupcake

Babeczki powstały jako próba przed wspólnym pieczeniem z okazji Światowego Dnia Pieczenia, który obchodzimy 18 maja. Tematem będą czerwone cupcake co prawda, ale próba powstała niebieska. Nie dodałam jajek i ciasto wyszło bardzo gęste, ale babeczki są rewelacyjne. Nie za słodkie, dlatego dodałam krem na bazie śmietanki i żelatyny. Co tutaj dużo mówić. Też je zróbcie!




Składniki na 12 babeczek :
* 180 g Kasi
* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 2 jajka - ja nie dałam 
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
* szczypta soli 
* szklanka cukru pudru
* szklanka maślanki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* barwnik spożywczy niebieski 



Przygotowanie :
Margarynę utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę z mąką połączoną z solą i proszkiem oraz maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach. 
Krem :
* mała śmietanka kremówka 
* łyżka żelatyny
* pół szklanki wrzątku
* 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
Kremówkę ubić z cukrem, dodać dobrze rozmieszaną żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam cukrów kolorowych, które sama przygotowałam. 

8 komentarzy: