czwartek, 1 maja 2014

Ciasto Kubuś

To był mój pierwszy raz i mimo, że do końca nie byłam przekonana to jednak ciasto wjechało na stół. Mnie posmakowało bardzo i żałuję, że już nic nie zostało! Zapraszam po przepis, choć pewnie już Kubuś gościł w Waszych domach.




Składniki :
Biszkopt :
* 3 jajka
* pół szklanki cukru
* szklanka mąki pszennej 
* łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
* 3 budynie śmietankowe
* litr soku przecierowego np. Kubuś
Masa z kremówki :
* 350 ml śmietany kremówki 30%
* galaretka cytrynowa 
* 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo :
* czekolada gorzka 
* opakowanie ciastek typu Delicje



Przygotowanie :
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać na biszkopt. Ułożyć delicje, odstawić do wystygnięcia. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Kremówkę lekko ubić z cukrem, dolewając przestudzoną galaretkę, ciągle mieszać. Wylać na ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Zetrzeć czekoladę na ciasto. Pokroić na kwadraty. 

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. musisz więc zrobić koniecznie :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda! :-) Robiłam je dwa lata temu i bardzo nam smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja będę robiła na pewno częściej :)

      Usuń
  3. robiłam już wiele razy - znakomicie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślę, nam posmakowało :)

      Usuń
  4. Powiem ci, że bardzo apetycznie wygląda.
    Mój mąż uwielbia takie ciasta.
    A to jak z cukierni he he

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje ślicznie za tak piękne słowa :)

      Usuń
  5. Smaczne jest;) Ja miałam w przepisie jeszcze delicje między masą z soku, a śmietaną u góry. Ale wydają mi się zbędne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je dałam i powiem Ci że dają trochę kruchości tym masom :) ja nie robiłam typowej kremówki na górę, tylko taką piankę :)

      Usuń
  6. Wreszcie muszę go spróbować, bo dotąd tylko o nim czytałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dziś wypróbowałam ciacho nie wiem jak smakuje ale wygląda apetycznie :-) dzięki za przepis :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że smakowało :) jeśli masz ochotę podesłać zdjęcie to zapraszam :)

      Usuń
  8. a jakiej firmy kupujesz śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
  9. po wsypaniu budyniu zrobiły mi się grudy a nie jednolita masa dlaczego i jak tego uniknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno trzeba dobrze rozmieszać proszek budyniowy

      Usuń
    2. Budynie należy rozmieszać w odlanej części zimnego soku i dopiero wlewać do gotującego się płynu

      Usuń
  10. ciasto w moim domu wszystkim smakuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę o radę wszystko zrobiłam dobrze ale jak dam galaretke to się śmietana waży

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jaką to blaszkę jest ?

    OdpowiedzUsuń