piątek, 30 maja 2014

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Korzystam z rabarbaru póki jest, także kompoty i ciasta odchodzą. Mam jeszcze chęć na drożdżówki z nimi. Pewnie i one się pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem.



Składniki :
Ciasto :
* kostka Kasi
* 450 g mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa :
* pół kg rabarbaru
* 2 jabłka
* 3 łyżki brązowego cukru
* 3 łyżki soku z cytryny
* 3 budynie waniliowe
* litr mleka
* cukier puder do posypania ciasta



Przygotowanie :
Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Z jabłek wyciąć gniazdka nasienne, pokroić w ósemki. Rabarbar i jabłka można przesypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Przygotować budyń, gorący wylać na owoce. Resztę ciasta zetrzeć na budyń. Piec 50 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Świetne ciasto - rabarbar + budyń to fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem tego samego zdania co Ty :)

      Usuń
  2. U mnie już powoli królują truskawki ale na rabarbar nadal mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie jeszcze rabarbar z truskawkami będzie królował :)

      Usuń
  3. Jakie piękne ciasto, ta masa... Zjadłabym Ci całą blachę :)))

    OdpowiedzUsuń