piątek, 18 kwietnia 2014

Żurek wielkanocny z jajkiem

Na moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy?





Składniki :
* domowy zakwas na żurek
* włoszczyzna
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 4 białe kiełbasy surowe
* plaster wędzonego boczku 
* śmietana wiejska
* majeranek
* pieprz świeżo mielony





Przygotowanie :
Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. 



Garnek otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl 




Wielkanocne Smaki - edycja IV

14 komentarzy:

  1. bez niego świąt nie uznaję:D u nas natomiast nie żurek, a barszcz biały króluje na wielkanocnym stole:)
    Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie zamiennie obie te pyszne zupy :)

      Usuń
  2. uwielbiam żurek :) koniecznie z jajem i białą kiełbaską :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to jeszcze dodaję chrzanu:-)
    Marto, Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też sonie nie wyobrażam świąt bez żurku - u mnie koniecznie w chlebie. Twój wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie nie musiał być w chlebie choć pięknie podany cieszyłby oko :)

      Usuń
  5. Żurek wygląda apetycznie, a przepis jest bardzo prosty, więc na pewno z niego skorzystam na te święta :) dzięki :) Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że żurek smakował :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. ja też :) szkoda, że tam rzadko go robiłam :)

      Usuń
  7. U nas na Święta żurek obowiązkowy :) Życzymy spokojnych Świąt i samych pyszności :)

    OdpowiedzUsuń