sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik z truskawkami

Sernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki!






Składniki :
Ciasto :
* 100 g masła
* 100 g cukru pudru
* 225 g mąki pszennej
* 1 jajko
Masa :
* kg sera wiaderkowego
* 150 g masła
* 1,5 szklanki cukru
* 7 jajek
* budyń waniliowy
* szczypta soli
* 2 łyżki skórki pomarańczowej 
* 2 łyżki rodzynek
* kilkanaście truskawek
* galaretka truskawkowa 





Przygotowanie :
Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić z cukrem na kogel, dodać do masy twarogowej. Dodać proszek budyniowy oraz ubite na sztywną pianę białka. Rodzynki sparzyć, przesypać mąką i dodać do masy serowej wraz ze skórką. Delikatnie wymieszać, przelać na podpieczony spód. Piec godzinę i 20 minut w 190 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. Truskawki pokroić w grubsze plastry. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, zostawić do wystudzenia. Tężejącą wylać na truskawki. Zostawić w lodówce na godzinę.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze: