środa, 16 kwietnia 2014

Schab pieczony w siatce

Kolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam!




Składniki :
* kg schabu bez kości
* łyżka majeranku
* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki
* łyżka soli
* 5 ząbków czosnku
* dodatkowo ulubione przyprawy




Przygotowanie :
Czosnek rozetrzeć z solą, kilka plasterków zostawić do włożenia do siatki. Dodać pozostałe przyprawy i dokładnie natrzeć schab. Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) jedliśmy już i nie wiele zostało :)

      Usuń
  2. Musi być pyszny, wygląda mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno pojawi się taki na stole świątecznym :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie będą jeszcze wędzone mięsa :)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie domowe wędliny!
    zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  5. I na pewno dużo lepszy od kupowanej wędliny:-)

    OdpowiedzUsuń