czwartek, 3 kwietnia 2014

Salsa pomidorowa z olejem z pestek dyni

Olej z pestek dyni robi w tej salsie cały smaczek. Jestem wielką fanką tego oleju. Już wiem, że to moja olejna miłość w kuchni. Jeśli ktoś jeszcze nie posiada tego oleju to nie mam pojęcia na co czeka :)

Olej z pestek dyni charakteryzuje się ciemnozielono-brązową barwą, mocnym orzechowym aromatem i smakiem. Jest źródłem wielu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogaty jest również w liczne witaminy A, D, E, K oraz mikroelementy. 


Składniki :
* 2 pomidory obrane ze skórki i bez pestek
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju z pestek dyni 
* sól, pieprz 


Przygotowanie :
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przełożyć do miseczki, przyprawić do smaku. Dodać olej i wymieszać. Doskonały dodatek do bagietki, ale i jajek czy sałaty.

http://www.zdrowy-olej.pl/

6 komentarzy: