sobota, 19 kwietnia 2014

Sałatka ze słonecznikiem

Przepis dostałam od bratowej, bo kiedyś tam u Niej ją jadłam i mi smakowała. Zmieniłam kilka składników, ale i tak wyszła pyszna. Będzie oczywiście wśród potraw na wielkanocnym śniadaniu. 






Składniki :
* pół puszki kukurydzy
* pół paczki makaronu w kształcie ryżu
* 30 dag wędliny drobiowej - u mnie polędwica z majerankiem
* pół czerwonej papryki
* 3 małe ogórki kiszone
* pęczek szczypiorku
* pół szklanki słonecznika
* pół szklanki majonezu
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* sól, pieprz do smaku






Przygotowanie :
Makaron gotujemy, przepłukujemy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wędlinę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy. Majonez mieszamy z jogurtem, przyprawiamy. Łączymy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia się składników.

  Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkie sałatki:) często goszczą na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pół szklanki majonezu?! matko kochana, zabija cało zdrowie tej sałatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie pół szklanki to raptem 2 łyżki majonezu i dodaję bo nie każdy się odchudza a smaczek daje :) możesz zrobić tylko z jogurtem :) smacznego! :)

      Usuń