Sałatka a la Cezar – idealna na każdą okazję

Redakcja

2 stycznia, 2024

Ta sałatka najlepiej smakuje schłodzona, więc przygotuj ją co najmniej godzinę przed podaniem. Najlepiej zrobić ją wcześniej, aby miała wystarczająco dużo czasu na schłodzenie. W tym przepisie potrzebne są dwa serca sałaty. Jeśli używasz sałaty rzymskiej, potrzebna będzie jedna cała główka sałaty. Można użyć innych rodzajów sałaty, ale nie będą one tak chrupiące jak sałata rzymska.

Potrzebne będą:

  • Sałata
  • Grzanki
  • Wiórki parmezanu
  • Dressing
  • Parmezan (opcjonalnie)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotować sałatkę, umieszczając sałatę w misce. Posypać sałatę wiórkami parmezanu, a następnie grzankami. Na koniec polać sałatkę dressingiem i doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki trochę cytryny lub parmezanu. Z podanego przepisu wystarczy sosu na dwie główki sałaty, więc jeśli podajesz więcej osób, musisz podwoić lub potroić przepis. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania i zajmuje tylko kilka minut. Jest to idealna sałatka na przyjęcie lub dla przyjaciół, ponieważ można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aż do momentu, gdy będzie gotowa do podania. Można ją nawet przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania. Jeśli obsługujesz dużą grupę, możesz przygotować ten przepis w dużych ilościach i przechowywać go w słoikach w lodówce do czasu, gdy będziesz gotowy do podania. Ten przepis jest doskonały na każdą okazję i z pewnością spodoba się każdemu!

Polecane: