czwartek, 10 kwietnia 2014

Racuchy z kiwi i żurawiną

Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam.




Składniki :
* szklanka mąki
* pół szklanki kefiru bądź maślanki
* plaster drożdży 
* 1/4 szklanki ciepłej wody
* 3 łyżki cukru
* jajko
* szczypta soli
* kiwi
* garść żurawiny 
* starta czekolada mleczna, cukier puder 
* olej rzepakowy do smażenia 




Przygotowane :
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem.

Smaki dzieciństwa

14 komentarzy:

  1. uwilbiam racuszki ,ale takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście do racuchów można dodać różne owoce :)

      Usuń
  2. Ja chyba podreptam do sklepu i kupię jabłuszka. Muszę takie placuchy zrobić, aaale przyznam, skorzystam z Twojego przepisu na ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że zrobiłaś te z jabłkami i smakowały :)

      Usuń
  3. Mniam, wyglądają pysznie! :) Dawno nie jadłam racuszków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za mną też już chodziły od jakiegoś czasu :)

      Usuń
  4. Co za pyszności zrobiłaś! Jak ja uwielbiam racuchy, ech... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny sposób na urozmaicenie racuchów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pysznie. Robiłam z różnym nadzieniem ale z kiwi jeszcze nigdy :-) wypróbuję :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różne wariacje mile widziane :)

      Usuń