poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Orzechy w karmelu

To jest coś co znam z różnych Jarmarków itp imprez. Uwielbiam wszystkie orzechy, a laskowe już szczególnie. Tak niewiele trzeba by zrobić sobie swoje orzechy w karmelu. Nadają się do chrupania, do ozdoby wypieków. 





Składniki :
* 100 g orzechów laskowych Helio
* 3 łyżki cukry trzcinowego 
* pół szklanki wrzątku





Przygotowanie :
Orzechy wrzucić na sucha blaszkę, podpiec kilka minut na małym ogniu i gdy zaczną pękać to przesypać je do woreczka strunowego. Zamknąć woreczek i potrząsać, aż zejdą łupinki. Na patelnie wsypać cukier i rozpuścić, dodać orzechy i wymieszać. Wlać wodę, gotować na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu. Orzechy przełożyć na papier do pieczenia, wystudzić. 

16 komentarzy:

  1. No wiesz, ale cudowności robisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, ale bym sobie pochrupała takie orzeszki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... moje kubki smakowe właśnie przeżyły chwile ekstazy ;...;p

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam włoskie w karmelu. mega!

    OdpowiedzUsuń
  5. hehe też je znam z takich miejsc i nieustannie każdorazowo je kupuję :)

    OdpowiedzUsuń