czwartek, 10 kwietnia 2014

Grillowana cukinia do obiadu

Za oknem pogoda nieciekawa. Na grilla nie ma niestety szans. A ja uwielbiam grillowane warzywa jako dodatek do mięsa. Dlatego postanowiłam przygotować sobie grillowana cukinię na patelni. Wyszła krucha i tak samo smaczna jak ta z grilla. Polecam jako dodatek do obiadu, u mnie dzisiaj z pieczonymi udkami i ziemniaczkami. 





Składniki :
* 2 średnie cukinie
* sól morska
* łyżka klasycznej oliwy z oliwek extra vergine De Cecco




Przygotowanie :
Cukinie pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Polać oliwą z oliwek, wymieszać i smażyć na teflonowej patelni na złoty kolor. 




Do przygotowania użyłam prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek i jestem nią zachwycona. Ma delikatny smak, nie spotykany w tych naszych, marketowych oliwach.
Już wiem, że będzie na stałe gościła w mojej kuchni.
Więcej znajdziecie na stronie sklepu mantini24.pl w dziale oliwa i ocet

11 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze grillowanej cukinii, trzeba nadrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my się zajadamy w sezonie grillowym :) jest rewelacyjna!

      Usuń
  2. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią! W niedzielę mieliśmy cukinię w szaszłykach an grillu, a dziś jako warzywko w sosie do spaghetti;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Całą zimę tak ratuję się grillowanymi daniami:-) i cukinia wiedzie prym:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobry pomysł :) na szaszłyki i inne pyszności!

      Usuń
  4. Grillowana cukinia to jest to co tygryski lubią najbardziej :) Polecam przed grillowaniem posmarować delikatnie rozgniecionym czosnkiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z czosnkiem nie robiłam, bo nie każdy by u mnie zjadł :) ale dla siebie na pewno wypróbuję :) dzięki!

      Usuń
  5. A ja sobie dziś zrobię do obiadu cukinię na grillu elektrycznym;). Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń