wtorek, 1 kwietnia 2014

Galaretki drobiowe

Tym przepisem zaczynam tegoroczną serię wpisów Wielkanocnych. Galaretka z kurczakiem jest delikatna i pyszna. Mnie ta wersja smakuje najbardziej i też zagości na stole Wielkanocnym. 





Składniki :
* kurczak około 1,6 kg 
* włoszczyzna
* 2 jajka Farmio ugotowane na twardo 
* świeże zioła np bazylia, rzeżucha
* czarny pieprz świeżo mielony 
* 4 łyżki żelatyny 






Przygotowanie :
Kurczaka ugotować razem z włoszczyzną. Oddzielić od kości, pokroić. Rosół przecedzić przez gazę, odlać 2 litry, rozmieszać dokładnie żelatynę. Marchewkę z rosołu pokroić w kosteczkę a jajka na plasterki. W filiżankach układać plasterek jajka, marchewkę, zieleninę oraz kurczaka. Całość zalać rosołem i odstawić na trzy godziny do lodówki by galaretki stężały. Podawać na półmisku, bądź pojedyncze porcje na małych talerzykach.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och wieki nie jadłam takiej galaretki, bo u mnie nikt nie lubi, a dla samej mnie nie chce mi się robić. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też nie pojawia się za często, ale ja lubię i powtórka będzie na Wielkanoc na pewno :)

      Usuń
  3. U mnie też zawsze goszczą na wielkanocnym stole, Twoje wyszły piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaaardzo apetycznie wyglądają te galaretki! Moja rodzinka je uwielbia! :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też będą coraz częściej :)

      Usuń
  5. Galaretki zabraknąć nie może, to jedno z moich ukochanych dań :)

    OdpowiedzUsuń