sobota, 22 marca 2014

Winegret z olejem sezamowym

Do sałaty idealny. Z delikatnym posmakiem sezamu. Bez czosnku tym razem, bo dodawany do sałatki obiadowej zjedzonej na mieście. Ale równie pyszny. Można zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym. 



Składniki :
* 3 łyżki oleju sezamowego 
* łyżka soku z cytryny 
* łyżeczka musztardy sarepskiej
* łyżeczka cukru trzcinowego 
* sól , pieprz
* odrobina wody


Przygotowanie :
Wszystkie składniki wlewam do słoiczka, potrząsam przez 2-3 minuty aż winegret się idealnie połączy i wyjdzie kremowy sosik. 

http://www.zdrowy-olej.pl/

14 komentarzy:

  1. Mniami :) Uwielbiam domowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) ale i z paczki czasami robię :) na szybko!

      Usuń
    2. Jasne, mi też się zdaża, choć najczęściej robię taki mix z joguturtu, majonezu, keczupu i czosnku. <3

      Usuń
    3. jogurt, ketchup to też świetny sosik do sałatki :)

      Usuń
  2. bardzo lubię olej sezamowy, ma przyjemny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz mi bardzo smakuje z pestek dyni :)

      Usuń
  3. Super, już sobie zapisuję przepis i lecę po olej sezamowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. my też ostatnio kupiłyśmy olej sezamowy i dodajemy go do różnych potraw:) przyszedł czas na ten pyszny winegret.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszystko co sezamowe....;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny do sałatek <3 Intryguje mnie ten sezamowy posmak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) ale z pestek dyni też pyszny :)

      Usuń