środa, 5 marca 2014

Shoarma drobiowa

Co myślicie o lżejszej wersji shoarmy ? Dzisiaj u mnie ta z kurczaka, choć z szynki wieprzowej smakuje mi najbardziej. Ale skoro idzie wiosna i czas trochę odchudzić swoje dania to zaproponuję mięso drobiowe.



Składniki :
* 2 podwójne filety z kurczaka 
* słodka papryka
* kolendra
* pieprz czarny
* ostra papryka 
* kurkuma lub curry
* sól
* szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i cynamonu
* 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju


Przygotowane :
Mięso pokroić w bardzo cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć z oliwą i dodać do mięsa. Marynować przynajmniej godzinę, ja zostawiam zawsze na noc, ale niekoniecznie w lodówce. 
Mięso szybko obsmażam na teflonowej patelni, podaję z sosami na bazie jogurtu naturalnego i np. frytkami.

10 komentarzy:

  1. Doskonały pomysł, bardzo lubię shoarmę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię :) a frytki to zło ;)

      Usuń
  2. mniam! kto nie lubi tego zestawu ;))) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też szybko znika z talerzy :)

      Usuń
  3. Uwielbiam shoarme, a taka domowa jest już w ogóle pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem tego zdania że co domowe to najlepsze!

      Usuń
  4. Brzmi dla mnie pysznie. Domowa jest najlepsza. Po tej kupionej w knajpce mam zawsze wyrzuty sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń