środa, 19 marca 2014

Karkówka w 10 minut - domowa wędlina

Idealna wędlina do kanapek. Zasmakuje przede wszystkim tym, co mają dość święcących i nafaszerowanych chemią, wędlin ze sklepowej półki. Karkówka jest miękka, dobrze doprawiona. Pyszna! 





Składniki :
* 800 g karkówki
* 2 płaskie łyżki soli
* 2 liście laurowe
* 2 ziarenka ziela angielskiego 
* 5 ziaren czarnego pieprzu
* 2 łyżki majeranku 
* 4 ząbki czosnku





Przygotowanie :
Mięso obwiązać nitką, albo włożyć w siatkę. Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, włożyć mięso, zalać wodą do wysokości mięsa i zagotować całość , gotować przez 5 minut na małym ogniu. Wyłączyć i zostawić na 6 godzin do wystygnięcia. Czynność powtórzyć. Zimne mięso włożyć do lodówki na 2 godziny.

55 komentarzy:

  1. ojej jaka soczysta i kruchutka:) wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa najlepsza! wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem tego samego zdania Justynka :)

      Usuń
  3. nie ma to jak domowa wędlina:) wiesz co jesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak , możesz sama dozować przyprawy takie jak lubisz :)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie - uwielbiam domowe wędliny a już niedługo wielkanoc i wjedzie szynka muśnięta ćwikłą z chrzanem. <3 Ale się uśmiałam z rana, przeczytałam tytuł, że w 10 minut i biegiem leciałam do posta myśląc - hmm, jakiś kawałek mięsa jest, walnę sobie świeżą wędlinkę na śniadanie a tu smut. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do mnie :) na późne już śniadanie :)

      Usuń
  5. Ale cudo! Szkoda, że to nie faktycznie w 10 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety czas oczekiwania jest troszkę dłuższy :)

      Usuń
  6. Robiłam kiedyś schab tym sposobem, wiem że wychodzi i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też schab robiłam i potwierdzam że jest pyszny! :)

      Usuń
  7. A JA ROBIŁAM I JEST W 10 MIN...TAK JAK W PRZEPISIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest jest :) tylko trzeba troszkę dłużej poczekać :)

      Usuń
  8. Polecam..ja robiłam i w 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
  9. TEZ SAMA ROBIE WEDLINY W ROZNY SPOSOB,CZASAMI W SZYNKOWARZE.PRZEPIS JEST FAJNY I PROSTY ALE NIE PODAJESZ ILOSCI WODY JAKA MUSI BYC DODANA...????

    OdpowiedzUsuń
  10. DZIEKUJE....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę :) i bliżej świąt zapraszam na podobny przepis - tym razem schab :)

      Usuń
  11. A ile razy trzeba czynnosc gotowania powtorzyc??;)i jak zwiazac karkowke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dwa razy po 5 minut plus czas na wystygnięcie a co do związania mięsa to polecam siatkę wędliniarską którą kupimy a masarni lub nitkę bawełnianą

      Usuń
  12. czy 6 godzin wystarcza do powtórnego zagotowania? czy po tym czasie mięso nie będzie surowe? bo u mnie stało 24 h w tej zaprawie solnej, bo z tego co zauważyłam w swojej karkówce, to właśnie ilość godzin i spora ilość soli, czyli tzw. zapeklowanie jest niezbędne by mięso nie było surowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wystarczyło, mięso było idealne - nie surowe

      Usuń
  13. Czy drugi raz gotujemy w wodzie z przyprawami?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka potrzebna jest sól kuchenna zwykła czy do peklowania

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdzie można kupić taką siatkę?

    OdpowiedzUsuń
  16. Gdzie można kupić taką siatkę?

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam łopatke tym sposobem tylko do wody było jeszcze 2 łyżki majonezu.Wyszła pyszna

    OdpowiedzUsuń
  18. czy karkowka nie moze wiecej wazyc /

    OdpowiedzUsuń
  19. Może ważyć więcej,wtedy daje więcej przypraw

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacja.Prosze mi powiedzieć czy inne miesko,np.indyka to tak samo można

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam pierś z kurczaka i wyszła pyszna :)

      Usuń
  21. Dzieki spróbuje w niedziele.

    OdpowiedzUsuń
  22. a moja karkówka była w środku surowa :((( dlaczego.????

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy mięso zostawić w tej wodzie na 6 godz czy je wyjąć ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam , czy mięso ma być w 1 kawalku ??

    OdpowiedzUsuń
  25. po drugim gotowaniu mięso do ostygniecia zostaje w wodzie czy wyjmujemy i czekamy aż ostygnie?

    OdpowiedzUsuń
  26. I to mięsko na zdjęciach to efekt wykonania przepisu?
    Świetny dowcip, To prawie cud, jak zamiana wina w wodę

    OdpowiedzUsuń
  27. Dlaczego to mięso jest czerwone skoro nie było peklowane? Gotowane mięso jest szare

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ono jest szare, widać to u góry - kwestia światła na zdjęciach

      Usuń
  28. Czy 2 kg mięska też gotować tylko 5 minut? Nie będzie surowe?

    OdpowiedzUsuń