poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku

Przepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna.



Składniki :
* litr wywaru warzywnego bądź rosołu
* puszka krojonych pomidorów
* łyżka koncentratu pomidorowego 
* 2 czerwone papryki
* mała czerwona cebula
* łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* łyżeczka chili 
* łyżeczka tymianku
* dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu
* śmietana 18%
* 3 łyżki oliwy z oliwek 


Przygotowanie :
Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość zostawić do przestygnięcia. Zupę zmiksować na gładko. Podawać ze śmietaną.


12 komentarzy:

  1. świetna na rozgrzanie!:)uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest ostra, ale śmietana łagodzi trochę smak :)

      Usuń
  2. Świetnie wyglada i napewno smakuje.
    Tym bardziej, że uwielbiam tymianek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tymianek idealnie pasuje do papryki i pomidorów :)
      smacznego :)

      Usuń
  3. Ostatnio robiłam podobną zupkę czerwoną tylko pomidorową w postaci kremu z dodatkiem chili, cudownie rozgrzewała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne dodatki do klasycznej pomidorowej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała taka zupa :) Uwielbiam pomidorową, więc i te z papryką bym pokochała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze doprawiona - takie lubię! szczególnie, gdy za oknem chłodniejsze temperatury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie powoli robi się piękna pogoda, ale zupa była pyszna :)

      Usuń