poniedziałek, 24 lutego 2014

Sos z boczniaków

Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. 




Składniki :
* 2 łyżki masła
* mała cebula
* 300g boczniaków
* pół litra wody bądź buliony warzywnego
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka śmietany 18%
* sól, świeżo mielony czarny pieprz  



Przygotowanie :
Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek.

19 komentarzy:

  1. smakowicie wyglada ,ale boczniaków to ja nie znam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie to z boczniakó tylko flaczki robiłam...;-) Sos pewnie smakował pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz :) ja flaczków dawno nie robiłam :)

      Usuń
  3. Zjadłabym z kaszą gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny sos, uwielbiam boczniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak dawno nie jadłam boczniaków, przypomniałaś mi o nich i będą za mną chodzić i wpraszać się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za inspirację - mam kopytka ziołowe i szukałam jakiegoś sosu, by je okrasić. Ten po pozbawieniu go śmietany (nie powinno mu to zaszkodzić) będzie idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  7. Witaj :) wlasnie skonczylam sosik, jest przepyszny :) pozdrawiam Roxeen

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakował :) zapraszam do dodania zdjęcia na fb :)

      Usuń
  8. Sos pyszny, pierwszy jaki robilem w ogole z czegokolwiek, choc wolalbym gestszy, tylko nie wiem jaki bylby skutek zwiekszenia ilosci maki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj dwie łyżki mąki albo więcej śmietany

      Usuń
  9. Najlepsze boczniaki to rosną na sciętych pniach drzew,
    a to dlatego że są mięsiste a te chodowane na słomie są bardzo cienkie.tak czy siak sa bardzo smaczne,choc osobiście wole kanie

    OdpowiedzUsuń