piątek, 21 lutego 2014

Ryż prowansalski z warzywami i sezamem

Cały tydzień proponowałam Wam słodkości na Tłusty Czwartek. Teraz czas trochę na zdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi.



Składniki :
* torebka dowolnego ryżu
* 3 łyżki oliwy z oliwek 
* duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich
* warzywa mrożone
* kieliszek białego wina
* bulion drobiowy
* sól, pieprz 



Przygotowanie :
Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem.

8 komentarzy:

  1. Fajna miseczkak aromatycznej potrawy:-) Oj przydałaby się tu i teraz;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, zjadłabym miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie tych słodkości u Ciebie ostatnio sporo się pojawiło :) aż ślinka cieknie ;) uwielbiam takie delikatne ryżowe dania z warzywami:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba trochę na dietę przejść :) po tych słodkościach !

      Usuń