środa, 5 lutego 2014

Pączki hiszpańskie

U mnie nazywane gniazdkami i oczywiście oblane lukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek.




 Składniki :
* szklanka wody
* szklanka mąki pszennej
* 1/3 kostki masła
* szczypta soli
* 4 jajka
* olej do smażenia
* lukier



Przygotowanie :
Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie by nie powstały grudki, tak długo aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Odstawić do wystygnięcia. Wbijać po jednym jajku i ucierać ciasto mikserem aż będzie idealnie gładkie. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty, ciasto wyciskać ze szprycy z końcówką gwiazdki - ja nie miałam szprycy i wyciskałam z woreczka strunowego - w koła po 2-3 warstwy by powstały gniazdka. Rozgrzać olej. Wrzucać ciastka papierem do góry i smażyć na złoty kolor. Papier sam będzie odchodził od ciastka i wtedy przewracamy gniazdka na drugą stronę. Odsączyć na ręczniku papierowym. Polukrować.

  Tłusty czwartek 2014

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam te pączki :) Twoje wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze wybierałam te z cukierni, ale teraz wolę swoje :) dzięki :)

      Usuń
  2. apetyczne:) kocham te pączki! porywam jednego, albo lepiej dwa, do kawki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają trochę jak oponki z cukierni. Ale Twoje w sumie wyglądają apetyczniej! Jednak chyba wolę tradycyjne pączki, choć na spróbowanie oczywiście i na takie pyszności bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż takie ładne jak z cukierni to one nie są :) ale były smaczne :)

      Usuń
    2. Ale swoje zawsze lepiej i wygląda i smakuje;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. będzie jeszcze trochę propozycji :)

      Usuń
  5. Ja też je bardzo lubię, ale nie wiedziałam, ze mają inną nazwę poza gniazdkami :)

    OdpowiedzUsuń