wtorek, 18 lutego 2014

Faworki Chrusty

Bez faworków jak i bez pączków Tłusty Czwartek nie istnieje. Dzisiaj przepis na chruściki. Są idealne! Chrupiące, lekko słodkie od pudru. W sam raz do kawy czy herbaty. 




Składniki :
* 30dag maki pszennej 
* 4 żółtka
* 1 jajko
* 5 łyżek kwaśnej śmietany
* 1 łyżka spirytusu 
* szczypta soli
* cukier puder 
* olej bądź smalec do smażenia 



Przygotowanie :
Do mąki dodać żółtka, jajko, śmietanę, szczyptę soli i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wałkiem uderzać ciasto tak, aż powstaną bąbelki powietrza. Cienko rozwałkować. Radełkiem bądź nożem wycinać paski, dzielić na prostokąty z przecięciem i przekładać ciasto przez tą dziurkę. Smażyć na złoty kolor, odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.

 Tłusty czwartek 2014

12 komentarzy:

  1. obowiązkowe w karnawale:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, smak dzieciństwa...babcia robi najlepsze!!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babcinych już nie pamiętam niestety :) ale mama na pewno robi lepsze!

      Usuń
  3. Ale się napracowałaś, cudownie wygląda ta masa faworków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były pyszne :) i szybko zjedzone!

      Usuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam! O nie... zachcianki mi się zaczynają.:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niedługo Tłusty Czwartek to możesz poszaleć :) zresztą Tobie wolno! :)

      Usuń
  5. Ostatnia sobota należała do nich, cudo :)

    OdpowiedzUsuń