środa, 1 stycznia 2014

Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca!



Składniki :
  • * porcja rosołowa z kaczki
  • * udko z kaczki
  • * duża marchew
  • * seler 
  • * pietruszka
  • * por
  • * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól
  • * natka pietruszki
Kluseczki lane :
  • * mąka pszenna 
  • * jajko
  • * ciepła woda
  • * sól



Przygotowanie :
Mięso umyć i zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości razem z przyprawami. Wyciągnąć mięso z rosołu. Przygotować lane ciasto. Wlewać na gotujący rosół. Zagotować. Podawać z natką pietruszki.
 

2 komentarze: