czwartek, 16 stycznia 2014

Grochówka mojej mamy

Była moja zupa grochowa a teraz przepis na tą samą zupę prosto od mojej mamy!


Składniki :
* opakowanie grochu (połówki lub cały - jeśli cały namoczyć na noc,połówki wystarczy na 2 godziny przed gotowaniem przepłukać i namoczyć w letniej wodzie)
* 600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* po kawałku pora i selera
* 3 listki laurowe
* 4 ziela
* łyżka majeranku
* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
* 2 laski kiełbasy śląskiej


Przygotowanie :
Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu nie trzeba potem robić ani zasmażki ani zaprawiać zupy mąką) i wsypać majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę solą i pieprzem. Ściągnąć flak z kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do zupy.

SMACZNEGO życzy moja mama !!! :)
 

4 komentarze:

  1. konkretna zupa a u mamy na pewno najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja trochę inna :) ale mamy najlepsza :)

      Usuń
  2. Uwielbiam tę zupę szczególnie gdy jest zimno, taka rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń